ORTOKERATOLOGIA – Lentila de noapte
TERAPIA REFRACTIVA CORNEANA = ORTOKERATOLOGIA (Remodelarea ochiului cu ajutorul lentilelor de contact)
Nu ar fi grozav dacă ai putea să-ţi corectezi vederea în timp ce dormi, astfel ca ziua să nu mai porţi nici ochelari, nici lentile de contact şi fără să te expui riscurilor chirurgiei ?
Cum e posibil?
În timpul somnului , purtarea unor lentile de contact rigide, cu o formă specială, dintr-un material cu înaltă transmisibilitate la oxigen, realizează o remodelare blândă a suprafeţei ochiului, astfel că vederea rămâne clară şi după scoaterea acestora . Efectul este reversibil, de aceea aceste lentile trebuie purtate regulat.
Candidaţii potriviţi?
– Miopii de până la -6,5 dioptrii, cu cilindru ( astigmatism) de maxim 1,5 dioptrii
– Vârsta minimă 6 ani
– Fără boli oculare, tratamente medicale curente
– Film lacrimal normal
– Motivaţi şi capabili de a se adapta la programul de purtare
Avantaje:
– vedere bună fără corecţie în timpul zilei
– ideală pentru sporturi, inclusiv cele acvatice sau de contact
– ideală pentru medii poluate
– proces reversibil
– nedureros
– poate încetini progresia miopiei
– riscurile sunt mult mai mici decât în cazul chirurgiei refractive şi pot fi evitate prin respectarea regulilor de igienă şi corecta întreţinere a lentilelor
Dezavantaje:
– procesul de adaptare presupune câteva vizite la cabinet, urmate de controale periodice
– atingerea stabilizării necesită un interval de timp, diferit între pacienţi
– este obligatorie respectarea instrucţiunilor specialistului
– nu orice pacient poate atinge corecţia maximă
Cum se procedează?
Pacientul va fi supus unui examen oftalmologic complet, care va include şi o topografie corneeană. Se va putea evalua astfel atât starea de sănătate a ochiului cât şi şansele de a beneficia de acest mijloc de corecţie.
Pe baza măsurătorilor făcute, pentru candidaţii potriviţi se adaptează o pereche de lentile de contact cu design special.
Pacientul va reveni la control după prima noapte de purtare, la o săptămână și la două mai târziu, la o lună şi apoi la 3 luni.
Uneori este nevoie de ajustarea (schimbarea) primei perechi de lentile pentru obţinerea rezultatului maxim.
Efecte semnificative apar încă din primele zile, dar stabilizarea corneei survine într-un interval de timp de una până la trei luni, ce depinde de nivelul iniţial al miopiei și forma corneei.
Pentru pacienţii care recurg la acest mijloc de corecţie doar temporar, înaintea unei proceduri de chirurgie refractivă ( în cazul în care pacientul este minor sau miopia este încă evolutivă) este necesară întreruperea purtării acestor lentile cu câteva luni înainte de intervenţia chirurgicală.