Importanța diagnosticului precoce și monitorizarea pacienților cu degenerescență maculară legată de vârstă
Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este principala cauză de pierdere a vederii la persoanele trecute de 60 de ani.
Deși există multe proceduri și medicații care ajută la încetinirea pierderii vederii centrale, nu există deocamdată nici un tratament pentru vindecarea acestei afecțiuni. De aceea depistarea precoce și măsurile profilactice sunt esențiale.
Boala se manifestă prin pierderea vederii de precizie ( citit, scris, șofat) și are drept cauză atrofierea celulelor fotoreceptoare din zona centrală a retinei .
Se descriu două forme:
Forma uscată (atrofică) apare în aproximativ 85% dintre cazuri și determină o scădere progresivă a vederii , de obicei la ambii ochi, inegal.
Forma umedă (exudativă) este mult mai gravă, deoarece suferința maculei induce formarea unei membrane fibrovasculare ale cărei vase sunt fragile. Hemoragiile și exudatele ce apar duc adesea la o scădere bruscă și severă a vederii. Este adesea precedată de forma uscată.
Factorii de risc sunt : vârsta, sexul feminin, fumatul, ereditatea, bolile cardiovasculare, hipercolesterolemia , ochii deschiși la culoare, expunerea îndelungată la lumina solară , obezitatea abdominală.
Depistarea bolii trebuie sa înceap de la identificarea primelor simptome:
Forma uscată : pacienții necesită mai multă lumină pentru citit, culorile sunt atenuate, imaginea e imprecisă în zona centrală
Forma umedă: liniile drepte sunt percepute ondulate, obiectele par micșorate , scăderea vederii centrale e adesea brutală
Investigațiile oftalmologice :
Testarea vederii pentru aproape cu ajutorul grilei Amsler (poate fi folosită și acasă pentru autoevaluare), a campului vizual și a simțului cromatic.
Examenul biomicroscopic al fundului de ochi
Angiografia cu fluoresceină sau verde de indocianină – cu ajutorul substanței de contrast se identifică zonele atrofice, vasele de neoformație și gradul de exudație.
Tomografia în coerență optică (OCT) este o metodă neinvazivă, scanarea avand rezoluție axială de 4- 10 µm. Poate identifica drusenul, decolările de epiteliu pigmentar retinian, edemul cistoid și monitoriza răspunsul la terapia fotodinamică sau anti-VEGF.
Tratamentul
Legumele colorate, spanacul , uleiul de pește din dietă par să joace un rol protector.
Formulele medicamentoase propuse sunt asocierile de vitamine antioxidante(C,E,A), zinc,cupru, carotenoizi ( luteina și zeaxantina), dar și acizi grași nesaturați omega 3, coenzima Q10, flavonoidele din Ginkgo biloba, afine, semințe de struguri.
Pentru forma umedă au fost folosite în timp și proceduri chirurgicale: fotocoagularea LASER a neovaselor , extragerea membranelor subretiniene și translocații maculare, dar în prezent cele mai bune rezultate se obțin prin terapie fotodinamică și prin injecții intravitreene repetate cu agenți anti-VEG, care inhibă creșterea vaselor de sânge aberante.
În cazurile foarte avansate sunt utile dispozitivele optice măritoare, conectate la monitoare sau portabile.
Se fac cercetări promițătoare și în domeniul restaurării vederii în formele severe cu ajutorul unor implante intraoculare telescopice , precum și în direcția refacerii țesutului retinian cu ajutorul celulelor stem.
Monitorizarea semestrială a acuității vizuale și a modificărilor retiniene și tratamentul precoce oferă cele mai bune perspective de conservare a vederii.